dijous, 24 de maig del 2012

1.6 ELS PALS MÉS DESTACATS DEL FLAMENC




Quan parlem del pal del flamenc ens referim al gènere musical del flamenc. Hi ha molts tipus de pals. La diferència més destacada entre els pals del flamenc és el compàs. Cada pal té diferent ritme de cant i de so.

-Seguiriya: Estructuralment es compon de quatre versos. Una forma menys extensa és l'estructura 6-11-6, en la qual rima el primer amb el tercer, i es repeteix usualment el segon vers en cantar.
Existeixen diferents espècies de seguiriyas associades a l'estil d'un “cantaor” en particular que presenten cadascuna les seves variants estilístiques més o menys acusa de per la personalitat de l' intèrpret.

Vestuari Seguiriya

-Fandango: La seva mètrica és molt popular respon a un compàs de 3x4. Els diferents tipus de “rasgueo” en el fandango de Huelva i en els “abandolaos” presenten nombroses variants locals.

Vestuari Fandango

-Tangos: És un pal flamenc amb cobla, de tres o quatre versos. Està considerat com un dels estils bàsics del flamenc, el compàs de 3x4.

Vestuari Tangos
(Sara Baras)

-Tanguillo: Abans els tangos es realitzava sobre un compàs de 6x8, trobant-se més emparentat amb el que avui coneixem per tanguillo de Cadis.

Vestuari Tanguillo
(Sara Baras)


-Sevillanes: Són un cant i ball típic de Sevilla. Que es canten i es ballen en les diferents dies que se celebren per tota la regió andalusa, sobretot a la Feria d'Abril de Sevilla i també en el “romiage” de la Rosada. Existeixen diferents tipus de sevillanes: boleras, flamenques i les clàssiques que són les que es solen ballar a les feries. El seu compàs és de 3x4, és a dir, de tres temps.

Vestuari Sevillanas

-Soleá: És una combinació mètrica pròpia de la lírica popular andalusa, composta per tres versos.

Vestuari Soleá

-Bulerías: Són el pal flamenc més típic de Jérez de la Frontera, generalment de tres o quatre versos.

Vestuari Bulerías

-Alegrias: Són un cant de festa flamenc que forma part del grup de les “cantiñes”, que són els càntics de Cadis per excel·lència. La seva cobla o estrofa sol ser de quatre versos octosíl·labs o ser l'estrofa que rep aquest mateix nom: alegria. La seva melodia és de caràcter festiu i incita a ballar. El seu ritme està condicionat per la mètrica del compàs de la soleá, però es diferencia de la soleá en què el seu temps és molt més ràpid.


Vesturari Alegrias
(Carmen Amaya)

-Rumba: Els instruments principals per tocar una rumba flamenca són els palmells, el calaix, la guitarra flamenca i les castanyoles. El compàs de la rumba és binari.

Vestuari Rumba

-Garrotín: És una forma del cant  flamenc, procedent del folklore asturià que utilitza el compàs binari 2x4.

Vestuari Garrotín


-Guajira: És un cant d'anada i tornada, la seva procedència és de Cuba. Té un compàs de 6x8 amb un de 3x4, encara que amb els accents ben marcats i sense el silenci en la primera part característic de les soleás.

Vestuari Guajira


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada